Sådan håndterer du handicap i familien

Handicap
Kørestol

For mange forældre kan det i første omgang virke som en hård og dårlig nyhed, at ens barn er handicappet. Står du i denne situation, skal du vide, at det er okay at sørge over et handicap. Det er dog vigtigt altid at være bevidst om, at det ikke er personens skyld, at de fødes med eller udvikler et handicap. Og derfor er det også utroligt vigtigt, at du lærer at tænke på dem på en måde, som både er følsom over for deres særlige behov, men som samtidig først og fremmest behandler dem som et menneske. Det kan være en svær balancegang.

Lyt til dine elskedes behov

At gøre livet nemmere for en person i familien med handicap er ikke meget anderledes end, at man altid skal lytte til sine medmenneskers behov. En persons liv er ikke ødelagt af et handicap. Men det kan forværres betydeligt af de reaktioner, et handicap kan medføre. Hvis ikke man behandles som et ligeværdigt menneske, er det let pludseligt at føle sig mindreværdig.

Derfor er det vigtigt, at du som pårørende er ekstra opmærksom på, at din nærmeste med handicap føler sig værdsat, elsket og ikke blot tolereret. Det kan for eksempel kræve, at man som forælder både hjælper med at organisere handicap hjælper, udstyr, medicin og andre nødvendigheder, men at man samtidig kan opføre sig, som om disse ting ikke er noget unormalt.

Hjælper

Kan lære meget om empati

At have en person med handicap i familien kan ende med at være det omvendte af et handicap. Med en søskende med handicap kan man lære, at alle ikke har det lige let her i livet. Det er en lektie, som rigtig mange børn måske hører, men som de færreste faktisk lærer før de bliver noget ældre.

Som pårørende kan man af og til have hårde tider, men forhåbentlig kan man vænne sig til det let øgede pres, så det faktisk kan blive en fordel. Det er sundt at udvikle empatisk sans.

I sidste ende er det vigtigste i denne diskussion dog at huske, at det hele først og fremmest handler om, at personen med handicap ikke føler sig som en byrde for sine nærmeste, og at de føler sig elsket.

Du har helt sikkert travlt med at være der for personen, der er ramt af sygdom eller handicap. Og det gør du også være. Du bør dog også huske at passe på dig selv. Det bedste, du kan gøre for andre, er nogle gange at passe på dig selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *