Tætte vinduer: Sundt for både kroppen & pengepungen

Vi danskere bruger 80-90% af tiden indendørs, og typisk 13-16 timer hjemme i privaten. Resten foregår hovedsageligt på arbejdspladsen eller hos venner og bekendte. Vinduerne er i det tidsrum vores eneste kilde for dagslys. Lad os kigge nærmere på hvilken indflydelse vinduer har på vores sundhed, inklusiv den økonomiske del. 

kvinde-rettet-mod-vindue

Helbredsmæssige fordele ved gode vinduer

Dagslys er helt essentielt for os. Der foregår en fotosyntese i kroppen, hvor lyset fremmer produktionen af visse hormoner, og har en positiv indvirkning på humør og produktivitet. Gode vinduer isolerer mod støj, hvilket er med til at skabe en god atmosfære til både arbejde, søvn og generel aktivitet.

En sund portion dagslys giver højere energi og glæde. Kroppen er udstyret til at tilpasse sig døgnrytmen, og går i aktivitets-mode med tilstrækkeligt lys omkring sig. Omvendt, går systemet i dvale når det bliver mørkt omkring os. Indtil mennesket opfandt kunstigt lys, var solen nemlig den eneste regulator – og hele den mekanik er programmeret dybt i hver enkelt af os.

Hvis du er så heldig at have natur eller endda havudsigt, kan du se frem til yderligere psykologiske samt emotionelle fordele med store og rene vinduer. 

Pro tip: det bedste sted at placere dig i forhold til vinduet, er med siden til. Når du får lyset fra siden, reflekterer det ikke i eventuelle skærme, og er samtidigt ikke for distraherende eller skarpt på en solrig sommerdag.

Økonomiske fordele

Vinduer kan have en dramatisk virkning på energiforbruget i hjemmet, alt afhængig af deres kvalitet, alder og stand. For at vinduet kan fungere optimalt, skal det være ordentligt konstrueret, tæt og rent. Udtørrede, revnede tætningslister kan medføre træk og forhøjet varmeforbrug. 

En gammel eller billigt bygget hundelem er et ofte overset element. Ved at opgradere til en ny og tæt model mens du alligevel får lavet vinduer, mindsker du unødig varmespild. Ved at skifte listerne i vinduerne og få ny hundelem, reducerer du risikoen for forkølelser såvel som grimme overraskelser på varmeregningen.

moenter

Certificeringer

I Danmark findes der en række certificeringer og mærker, som garanterer visse tekniske standarder – og dermed højkvalitets vinduer til dig. Hold øje med disse mærker, næste gang du “vinduesshopper”.

  • DVV
  • DVC
  • CE mærke
  • System 2ØKO
  • Energivinduer

Trygt og sikkert

Ved at vælge certificerede vinduer af høj kvalitet, sikrer du også at de lever op til diverse standarder og regulativer i forhold til eventuelle indbrud. Både vinduer, døre og låse, kan have afgørende betydning for om dit forsikringsselskab vil dække eventuelle skader.

Samtidigt kan gode vinduer holde til både regn, hagl, fugle og alverdens andre belastninger de kommer ud for – i mange år frem.  

hundesnude-stakit

Afsluttende bemærkninger

Ved at forny eller opgradere til nye kvalitetsvinduer samt en god katte- eller hundelem, sikrer du god atmosfære i boligen samt bedre sundhed, velvære og produktivitet. Du kan desuden spare en mindre formue over tid, og nye vinduer udgør derfor en god investering, især op til de kolde måneder herhjemme i andedammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *